A* |
Zrak, důležitý pro rohovku a kůži, růst kostí a zubů, rozmnožování, imunita |
Obohacené mléko, sýr, máslo, obohacený margarín, vejce, špenát, brokolice, citrusové plody a zelenina |
D* |
Růst kostí, vstřebávání vápníku a fosforu, mineralizace kostní tkáně |
Obohacené mléko a margarín, tučné ryby, žloutek, játra, syntéza v kůži při slunečním světle |
E |
Antioxidant, ochrana vitamínu A, stabilizace buněčných membrán |
Polynenasycené rostlinné oleje, zelená a listová zelenina, klíčky pšenice, celozrnné obilniny, játra, žloutek, ořechy, semena |
C |
Syntéza kolagenu, antioxidant, syntéza tyroxinu, metabolismus aminokyselin, imunitní systém, vstřebávání železa |
Citrusy, zelí, tmavě zelená zelenina, ananasový meloun, paprika, rajčata, brambory a jahody, maliny, ostružiny atd. |
K |
Syntéza bílkovin potřebných ke srážení krve a bílkovin regulujících hladiny vápníku v krvi |
Zelená listová zelenina, zelí, mléko, játra |
B6 |
Koenzym v energetickém metabolismu, přeměna tryptofanu na niacin, pomáhá při tvorbě červených krvinek |
Zelená a listová zelenina, maso, ryby, drůbež, mořské plody, luštěniny, ovoce, celozrnné obilniny |
B12 |
Syntéza nových buněk, podpora funkce nervových buněk, napomáhá rozkladu některých mastných kyselin a aminokyselin |
Maso, drůbež, ryby, mořské plody, mléko, sýr, vejce |
Panthote-nová kyselina |
Energetický metabolismus |
Součást mnoha potravin |
Biotin |
Energetický metabolismus, syntéza tuků, metabolismus aminokyselin, syntéza glykogenu |
Součást mnoha potravin |
Folát (kyselina listová) |
Tvorba nových buněk a jejich vývoj |
Zelená listová zelenina, semena, luštěniny, játra |
Niacin * |
Koenzym v energetickém metabolismu, pomáhá využít sacharidy pro získání energie, podporuje zdraví kůže, nervového a trávícího systému |
Mléko, vajíčka, maso, drůbež, ryby, celozrnné obilniny, obohacený chléb a vločky, ořechy |
Riboflavin |
Koenzym v energetickém metabolismu, zdravá kůže, dobrý zrak |
Mléko, jogurty, tvaroh, játra, obohacené obilniny |
Thiamin |
Koenzym v energetickém metabolismu, normální chuť k jídlu, nervový systém |
Vepřové a hovězí maso, játra, celozrnné nebo obohacené obilniny, luštěniny, ořechy |