„Reflex pod drobnohledem“ – odpověď na nejčastěji kladené „ožehavé otázky“
03.08.2014
Rozhodli jsme se na našich stránkách založit tuto novou kategorii odpovědí na nejčastěji kladené „ožehavé“ otázky, které nám občas zasíláte e-mailem. Přesto že se jedná o mizivé procento v rámci celkového objemu dotazů, dle našeho názoru si naši pozornost zaslouží všechny skupiny zákazníků, vlastně v tomto případě přesněji řečeno tazatelů. Některé dotazy se týkají složení, jiné dobrého jména značky atd..
Nutno podotknout, že se některé dotazy množí zejména v posledním období, kdy jsou pod zvýšeným tlakem kontrolních orgánů všichni dovozci a výrobci sportovní výživy, důvodem je změna legislativních opatření v rámci EU. Dle všech aktuálních informací kategorie „zvláštní výživy – určené pro sportovce“ bude během několika let úplně zrušena, zůstane jen kategorie „doplňků stravy“, pro které k přelomovému datu 13.12.2014 budou platit nová pravidla dle nařízení 1169/2001EU o označování potravin. Vše se samozřejmě zpřísňuje a zejména kategorie koncentrovanějších vitamínů, kloubních doplňků a rostlinných extraktů, jsou pod přísným drobnohledem, popř. jsou postupně legislativně převáděny do kategorie „volně prodejných léků“, tedy do lékáren. Proto je právě v této době důležité „držet pohromadě“ a chovat se eticky. Takže pojďme na to!
1/ Reflex Nutrition je jen „nafouklá bublina“ , v čem se má vlastně lišit od konkurence?
Všechny informace jsou již napsány v záložce „o nás“ včetně videa. Nicméně jednoduše řečeno, hlavním rozdílem je přednostní využití prvotřídních surovin a to i na úkor vyšší ceny. Touto cestou začala společnost Reflex Nutrition používat jako jedna z prvních na evropském trhu „Whey“ protein již v roce 1996, dalším příkladem je využití Creapure kreatinu hned v počátečním období atd.. Z dnešního pohledu se to může zdát jako „nic moc zvláštního“, nicméně je nutné si uvědomit, že v této době, tedy nejen v devadesátých letech, ale i o deset let později využívala spousta společností druhořadé suroviny jako je sušený vaječný bílek, kolagen, nebo v případě kreatinu čínské zdroje bez garance čistoty, až následně byly tyto společnosti nuceny pod tlakem zvýšené poptávky zákazníků „přejít“ na kvalitnější suroviny. Obdobou je v současné době u Reflex Nutrition využití tzv. Virgin Whey, tedy nativní syrovátkové bílkoviny, nebo v roce 2007 NOS frakce atd. K dalším faktům patří testování všech produktů Reflex Nutrition na nepřítomnost dopingových látek, pravidelné testování všech šarží proteinových produktů na obsah bílkovin v povoleném rozpětí +-5%. K výrobě produktů značky Reflex Nutrition je využívána 100% zelená energie, v produktech je minimalizován na nejzazší mez obsah sladidel a balastních aditiv a to i na úkor chuti („tělo a trávení má jednoznačnou přednost před jazykem“).
Obecně řečeno, přístup k nabízené sportovní výživě, vlastně i přístup „k životu“ lze rozdělit do tří kategorií: Cesta 1 – Pozitivní přístup = na prvním místě kvalita, služba zákazníkovi. Filozofie: lidstvo je jedna velká rodina./ Cesta 2 – Negativní přístup = na prvním místě zisk, na úkor kvality. Filozofie: využij co jde, „nehas co tě nepálí“. / Cesta 3 – Destruktivní přístup = na prvním místě zisk a postavení na trhu. Filozofie: „komplex Napoleon“ = život je boj, když „nezničíš“ svého konkurenta Ty, „zničí“ tě on.
Není nutné podotýkat, že značka Reflex Nutrition, ale i naše distribuční společnost ForActiv.cz, chce jít první cestou. Neznamená to, že se nemůžeme mýlit, nebo že se nemůžeme dopouštět chyb, nicméně to jednoznačně znamená, že chceme nabízet co nejvyšší kvalitu a službu zákazníkovi a z této cesty nehodláme slevovat.
2/ Reflex Nutrition produkty jsou předražené, kdo to kupuje, vyhazuje zbytečně peníze a oni na tom nehorázně vydělávají. Můžete se k tomu vyjádřit?
Zmíněný pojem o vydělávání peněz, je velmi zajímavým tématem. Podíl prodeje značky Reflex Nutrition tvoří odhadem na českém trhu v rámci sportovní výživy cca 1%. Důvod je jasný, zaměření značky na „znalou klientelu a vrcholový sport“, tedy na kvalitu = drahé suroviny, dalším faktorem je chuť produktů, daná minimalizaci sladidel a aditiv. Další zajímavou informací je pohled dovozce z hlediska profitu (výdělku) na značce Reflex Nutrition, i když patří tato značka v rámci námi nabízených značek k nejkvalitnějším, patří k nejméně zajímavým z pohledu profitu na položku. Z hlediska profitu na položku jsou samozřejmě nejvýhodnější tzv. mass-marketingové značky, obsahující obvykle nižší jakost surovin, které jsou paradoxně levnější i v maloobchodní ceně, což je již samozřejmě velmi „lákavá“ záležitost, která se stává prioritou pro spoustu obchodníků na našem trhu. Pokud tedy odhlédneme od značky Reflex Nutrition k jiným společnostem se sportovní výživou, které se prezentují stamilionovými obraty sportovní výživy, bude stačit inteligentnímu čtenáři tato informace k tomu „kdo tady vydělává“ a komu tento typ značky zaměřené na kvalitu „nejvíce nevoní“. I zde tedy platí motto "kvalita před kvantitou" což ocení zejména všichni znalí a nároční zákazníci, kterým tímto za dlouhodobou důvěru děkujeme.
3/ Proč značka Reflex Nutrition neuvádí spektrum aminokyselin na svých produktech? Je to tím, že chce něco skrývat? Jsou tam vůbec Ty aminokyseliny??
Rád bych Vás nejdříve ujistil, že Reflex Nutrition určitě "nic neskrývá", dokonce cca do roku 2010 spektrum aminokyselin na svých produktech značka uváděla.. Nicméně právě z důvodu seriózního přístupu k zákazníkovi, tento údaj již nepoužívá, protože se jedná pouze o údaj orientační, tedy o tzv. "typické spektrum aminokyselin", který nelze garantovat.
Pokud chci vše vysvětlit, musím začít obšírněji: každá bílkovina má své typické spektrum aminokyselin v % zastoupeních, které je dané "matkou přírodou", to stejné platí i pro syrovátkovou bílkovinu. Takže aminokyseliny jsou základním stavebním kamenem bílkoviny. Jednoduše řečeno, syrovátková bílkovina, tedy "Whey Protein" má své typické spektrum peptidicky vázaných aminokyselin v určitém poměru, které je pro ni typické v nativním/původním stavu. Takže na čem záleží nejvíce je to, jak tyto bílkoviny co nejšetrněji izolovat, na což Vám odpoví metoda zpracování a zdroj.. To je z odborného pohledu nejdůležitější.. Samozřejmě je nejšetrnější metodou izolace syrovátkové bílkoviny přímo z mléka pomocí CFM, nebo ultrafiltrace, kdy vzniká tzv. panenská syrovátková bílkovina, anglicky Virgin Whey, nebo Native Whey.. Následuje syrovátková bílkovina získaná CFM/nebo ultrafiltrací z tekuté syrovátky, zde je již vyšší stupeň denaturace, to jsou tzv. Cheese Whey Proteiny, které tvoří 80% současného trhu "whey proteinů".. následně největší ztráty aminokyselin, proteinových frakcí a denaturace bílkoviny je dosaženo tzv. iontovou výměnou.
Takže pokud "to zhrneme", syrovátková bílkovina, má své typické spektrum, které je DANÉ, nicméně se může u jednotlivých šarží suroviny (v tomto případě WPC, nebo WPI) měnit, a to v rámci určitého rozmezí, takže nelze garantovat přesné spektrum pro všechny šarže z jednoho měření. Daný výrobce by tak musel testovat obsah aminokyselin u svého produktu v každé šarži, tak aby tento údaj mohl být přesný a ne pouze orientační, musela by se tedy s každou šarží měnit i etiketa. Proto Reflex Nutrition tento orientační údaj na svých etiketách již neuvádí.
4/ V prosinci 2013 klasifikovala SZPI Váš produkt Reflex Nutrition Glucosamine jako nevyhovující. Jak je to s tou kvalitou? Můžete se k tomu vyjádřit?
Je pravdou, že nám inspekce odebrala v na prodejně v Ostravě v listopadu minulého roku tento produkt. Výsledkem zkušebního testu ve 3 kapslích bylo cca -7% v krajní mezi oproti etiketě. Jen na vysvětlenou u doplňkové výživy je povolena odchylka -5% a u vybraných potravin -20%.. Ale k věci, díky tomu, že byl tento rozdíl minimální, tedy „na hraně“, neodvolávali jsme se. Produkt jsme následně nechali v celém balení v dané šarži nezávisle otestovat a tento výsledek byl pro celé balení v pořádku, tedy průměr 995mg na uvedených 1000mg, tedy -0,5% (viz. odkaz). Opět na vysvětlenou, obsah v kapslích může opravdu kolísat na hraně +-5% nicméně je důležitý přepočet obsahu na celé balení. Celou věc jsme se rozhodli již takto uzavřít, přestože je produkt zveřejněn „V potravinách na pranýři“, dobrá zkušenost pro budoucnost. V tomto případě je nutné rozlišovat mezi analytickými výsledky, které jsou těsně okolo povolených limitů, a záměrným podváděním, v čemž je samozřejmě velký rozdíl. Vzhledem do budoucnosti se uvedenému druhu problému nelze jednoznačně vyhnout, zejména také díky velmi tvrdým normám pro kategorii doplňků stravy.
S díky všem zákazníkům značky Reflex Nutrition, Vás zdraví Reflex Team!