Možná jste viděli video, které nedávno obletělo internet. Ukazuje vysoce kvalitní Omega 3 olej firmy Reflex Nutrition rozpouštějící polystyrenový šálek. To pro nás není nic nového - existuje spousta zdraví prospěšných olejů, které by se dokázaly dříve či později „prokousat“ polysterenem. Patří mezi ně kokosový olej, máslo, MCT oleje, citronový olej a řada dalších. Ironií je, že autor videa je velkým fanouškem doplňků Reflex, který chtěl tímto testem ukázat kvalitu Omega 3.
Je snadné vyvodit z videa různé závěry a my stojíme o to, aby tyto závěry nebyly negativní a mylné. Proto nás těší, že se o tomto tématu začalo mluvit a vznikla tak příležitost objasnit něco, o čem se možná ještě tolik neví.
Polystyren s jídlem nejde dohromady
Polystyren je tvořen polymery s dlouhým řetězcem a jeho nepolarita (forma vazby mezi atomy) ho činí výborným pro udržení tekutin, které jsou naopak vysoce polární. Tím ale výhody končí.
Problém s polystyrenem nastává v okamžiku, kdy se dostane do kontaktu k mastnými kyselinami (MK) se středním řetězcem (např. kokosový olej) nebo v ještě horším případě s MK s dlouhým řetězcem (např. jakákoliv omega 3 MK). Ty jsou všechny nepolární, proto se z důvodu stejné polarity začnou rozpouštět.
Ze stejného důvodu se také nemísí olej a voda – mají opačné polarity! A hádejte, z čeho je složen polystyren? Správně, uhodli jste - je z oleje.
Omega 3 etyl estery tuků, které používá Reflex, jsou obecně mnohem koncentrovanější než standartní omega 3 triglyceridy, a ještě k tomu je ethyl-esterová struktura mnohem více polární a polystyren tak rozpouští ještě rychleji.
Proč ale Reflex Nutrition používá raději ethyl estery než triglyceridy? Ze tří dobrých důvodů:
Kromě těchto výhod pocházejí omegy 3 mastné kyseliny firmy od producenta, se kterým Reflex spolupracuje již více jak 10 let, a který poskytuje nejen kvalitu a účinnost, ale také garantuje, že omega 3 pocházejí z ryb chovaných šetrným a ekologickým způsobem.
Dá se klidně říci, že obě formy přinášejí benefity, protože ethyl estery i triglyceridy omega 3 jsou ukládány v těle v podobných koncentracích a se stejnými pozitivními účinky spojenými s konzumací EPA a DHA.
(Jejich účinky byly mnohokrát popsány a prokázány a naleznete je v mnoha seriózních elektronických i tištěných zdrojích).
A nyní k tomu, co nám dělá starost:
V posledních letech začala být velmi populární Bullet proof coffee, česky doslova neprůstřelná káva, což je káva s přídavkem kokosového oleje, másla nebo obojího. Pokud si ji připravíte do svého oblíbeného hrnku, je vše v pořádku, jestli si ji ale dáte do kelímku z polystyrenu, který se často používá u „coffee to go“, nastává problém, protože po přidání kokosového oleje nebo másla se polystyren začne rozpouštět a kávu kontaminovat!
Velmi málo lidí si to uvědomuje. Navíc, pokud je káva horká, probíhající chemickou reakci to urychluje a situace tedy ještě zhoršuje. V minulém roce byla o tomto problému publikována důležitá studie, jejíž abstrakt najdete zde: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25569333.
I když se polystyrenový šálek nerozpustí ihned, může způsobit a dokonce se takové případy již staly, porušení šálku, což mělo za následek rozlití horkého obsahu. Nejvíce znepokojivou věcí je ale to, že lidé, aniž by o tom věděli, takto vstřebávají do svého zažívacího traktu rozpuštěný polystyren pravidelně! Toto by měl každý vědět!
Šiřte, prosím, povědomí o zdravotních výhodách omega 3 tuků, ale stejně tak i informaci o potenciálních problémech při použití polystyrenových šálků v kombinaci s jakýmkoliv olejem!
Originál článku naleznete zde.