Regenerace po tréninku

Hlavním cílem potréninkových doplňků je uchování svalového glykogenu, rehydratace a spuštění anabolického procesu svalové stavby, stejně jako minimalizace katabolického stavu, který vznikl právě po tréninku. Proto je velmi důležité si vybrat rychle stravitelné sacharidy a bílkoviny. Dobrým příkladem je dextróza a syrovátková bílkovina. Během tréninku spotřebovává tělo jako palivo krevní glukózu a uskladněnou glukózu neboli glykogen. Glykogen je uložen v játrech a svalech, a když je třeba, spolu s glukózou může poskytnout energii pro svalové kontrakce. Když trénujeme, tělo používá svalové BCAA jako palivo. Proto dobré potréninkové doplňky budou obsahovat dostatek sacharidů a BCAA (hlavně leucin) kvůli obnovení tělesné ztráty, a aby mohl začít proces regenerace. Kromě typu bílkoviny a sacharidů je důležitý také poměr. Výzkumy přesvědčivě ukázaly, že trávení směsi sacharidu/bílkoviny je optimální řešení při stimulaci doplnění glykogenu a bílkovinné syntéze. Ve skutečnosti, potréninkové směsi obsahující jak bílkovinu, tak i sacharidy jsou o 38 % účinnější při napomáhání v bílkovinné syntéze, o 69 % lepší při omezení tvorby volných radikálů (což způsobuje selhání tkáně, o tom se dozvíme více později) a o 20 % lepší při vyvolání inzulínové reakce.

Jednoduché sacharidy (tj. dextróza a zdroje s vyšším GI) podporují stimulaci uvolnění inzulínu a také poskytují základ pro tvoření svalového glykogenu. Inzulín je silný stimulátor, který pomáhá přijímat živiny do svalů a jater. Inzulín si můžete představit jako kyvadlový dopravní systém, který zaveze na správné místo vše, co sportovec strávil. Neustále zdůrazňujeme důležitost výživy po tréninku, protože tělo je extrémně citlivé na výživu díky předešlému vyčerpání z tréninku. Proto je anabolická/regenerační odezva na výživu po tréninku mnohem větší, než v jinou denní dobu.

Zatímco zvýšení inzulínu přímo po namáhavém tréninku pomáhá při absorpci výživy, když však dojde ke zvýšení a tělo nemá potřebu použít zvýšený inzulín, může se uložit ve formě tuku. Buňky pankreatu, které produkují inzulín, se snadno opotřebují a mohou způsobit počátek cukrovky (typ II). Proto je lepší výběr pomalejších a trvalejších zdrojů makrovýživy, protože umožní pokračování anabolických/regeneračních podmínek, poskytnou energii pro každodenní život, a zajistí nám příjemný pocit.

Další kapitola
Zpět do encyklopedie


Napište nám
Doporučte nás
FastCentrik – shop, internetový obchod, B2B, B2C

ForActiv.cz s.r.o., Plotní 75, 602 00 Brno, tel. +420 734 443 791, e-mail: info@foractiv.cz
© 2012 ForActiv.cz s.r.o, Grafika: MIDASWEB.eu


Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.
JavaScript musí být povolen